Mrkva
- znižuje cholesterol
- predchádza zápche
- pomáha pri kožných chorobách
Aké látky obsahuje mrkva?
Obsahuje množstvo vitamínov ako aj iných užitočných látok, z ktorých najvýznamnejšie sú β-karotény – dimery vitamínu A zodpovedné za červenú farbu koreňa. Je tiež bohatá na vlákniny a antioxidanty.
Šálka mrkvy vám dodá 6-násobok dennej potreby vitamínu A vo forme antioxidačných karotenoidov, ktorý naše telo dokáže vstrebať. Karotenoidy sa oveľa lepšie vstrebávajú po tepelnej úprave.
Ak vám ozaj mrkva v polievke „nesedí“ skúste jej dať pár minut v mikrovlnke alebo na panvici. Pomáha pri problémoch so zrakom, pôsobí protirakovinovo a preventívne proti srdcovým chorobám.
Mrkva s liečivými účinkami
Mrkva sa používa v lekárstve ako močopudný a preháňací prostriedok, pri liečbe šero slepoty, močových kameňoch a reumatických zápaloch kĺbov. Šťava z koreňa pomáha tiež pri ischemickej chorobe srdca. Mrkva obsahuje dôležitú vlákninu a podporuje vylučovanie cholesterolu z tela.
Vo februári 2005 bolo zistené, že látka falkarinol, ktorú mrkva taktiež obsahuje môže znižovať rozvoj rakoviny.
Mrkva je proste všestranne prospešná pochúťka
Ak vám niekto radí užívať betakarotén pred dovolenkou a s tým spojeným „chytaním bronzu“, radí vám dobre, ale prosím, vymeňte betakarotény v kapsulkách za chutnú mrkvu či pohár čistej šťavy – okrem iného si ešte aj pochutíte. Pripočítajme k tomu aj vitamín K – dôležitý pri zrážavosti krvi a hojení rán, C – imunitný systém a tráviaca sústava, vitamíny radu B, mangán, chróm a vlákninu a vysoký obsah vody- správne trávenie, stabilizácia hladiny cukru, detoxikácia a čistenie pečene, napína pleť a udržuje jej mladistvý vzhľad.
(časť článku bola inšpirovaná podľa wikipedia.cz)